Mesék a selyem-nemezről  N°1

Volt először a nemez…(már a görögöknél találjuk a nemezt, ha Karinthyt  akarnék idézni, de most őt hagyjuk, komoly a téma). Ez többnyire durvább szálú gyapjúból készült. Nomád népeknél még ma is használják, mindennapi életükben számos területen nagy szolgálatot tesz. Jurtát fed, szigetel. Lovaik nyeregalátétjének, maguknak süvegnek, kabátnak ideális. Lakásdekorációnak is készítették: párnák, takarók, szőnyegek készültek, készülnek belőle.

De!!!… Hogy jön a selyem a történetbe? A hagyományos nemez(majd kiderül előbb-utóbb, hogy ez a besorolás is sokkal többet takar, türelem…) erős, szigetel, nem gyúlékony, tartós. Viszont kicsit sprőd….és szúr…..

Ha vékonyabbra gyúrjuk, finomabb szálvékonyságú gyapjúból (ezt micron számmal jelöljük), már egy kellemes viseletre alkalmas nemezt kapunk. Nagyon kell igyekezni, hogy jól kidolgozott, ám mégsem helyenként kilyukadt nemezfelületet kapjunk. Bár, részemről semmi gond a lyukakkal… A gyapjú a víz és mechanikai gyötrés (gyúrás, dörzsölés stb) hatására szálhossz irányban összezsugorodik. Minél vékonyabb réteget rakunk le, ez az arány annál nagyobb. Tehát: hiába tépjük magunkat a vékonyabb nemez érdekében, a nemez vékonysága eléggé limitált.

Ám ekkor jön a képbe a selyem! (vagy pamutgéz, viszkózszál, viszkózanyag, kasmírkendő, …hát nehéz erről tőmondatokban beszélni, bocsánat). A selyem önmagában is egy pompás alapanyag. Szintén állati eredetű, erős, szigetel, nem gyúlékony…Két nagyszerű tulajdonságú anyag találkozásából egy többszörösen nagyszerű harmadik születik (pl a vas+beton…nem azért mondom, mert építőmérnöki előképzettségem van, de az „armírozás” pont ide illő szó lesz).

A gyapjúszálak átbújnak a selyem szövése között, így válik ez az új anyagpáros selyem-nemezzé. A selyem egyrészt csökkenti a gyapjúszálak zsugorodási arányát, másrészt vékonyabban tudjuk kirakni a gyapjút, nem kell tartanunk attól, hogy kidolgozás alatt széjjelcsúsznak a szálak, nemezünk kilyukad. Be kell vallanom, erre ne én jöttem rá, de nagyon örülök, hogy mások előttem ezt megtették. Amikor megismerkedtem a selyem-nemezzel (nuno-nemezzel), annyira beleszerettem, hogy megszületett bennem az elhatározás: nemezes leszek!!!

Mivel a címből már sejteni lehet, hogy ma nem fogok mindent elmondani erről a témáról, valóra váltva sejtésetek, nem is fogok! Legközelebb a selyemről(fajtáiról, származásukról) tervezek néhány szót ejteni.

 

Ajánló

Ha valakit behatóbban érdekel a nemez eredete, őseink nemezei, erről olvashat

Vetró Mihály: Ősi kelme, a szkíták nemezei

Aba P. Ákos : Szűr, aba, nemez