MI A NEMEZ?

A  nuno-nemez (selyemnemez) a gyapjú, a selyem és más természetes anyagok (pl. viszkóz, pamut) elegyítésével az általuk előállítható termékek, formák olyan széles skáláját teszi lehetővé, hogy egy élet is kevés mindet végigpróbálni.

A nemeztermék mindig egyedi. Születésének folyamatában a kidolgozás tartamától, a gyapjúréteg vastagságától és még sok mindentől függ, mekkora, milyen vastag például egy nemez-sál (tudom, egybeírandó, de z-s párt esetleg valaki zs-nek olvasná) , vagy egy nemeztáska. Nincsen két egyforma. Ugyanakkor nagy a csábítás, hogy egy plusz selyemszál vagy viszkóz hozzáadásával máris újat készítsek.

HOGYAN KÉSZÜL?

Igyekszem minél többféle alapanyagot használni a gyapjú és a selyem mellett. Műszálas, flitteres anyagokat, fém-organzát, kasmírkendőt, mintás viszkózt.

Alkotásaimat vizesnemez technikával készítem. A lerakott gyapjút langyos szappanos vízzel átnedvesítem, majd gyúrom, simogatom, vagy rázogatom, a projekt függvényében. Ez a nemezelődést elősegítő két tényező: mechanikai behatás és a víz eredményezi ezt a csodálatos strapabíró, változatos anyagot. A nemez nedves állapotában könnyedén formázható, ám száradás után megőrzi a nedvesen felvett formáját. Erre mondjuk, hogy a gyapjúnak „memóriája” van.