A gyapjú öntisztuló anyag. A nemez, selyemnemez termék természeténél fogva taszítja a szennyeződést. Hacsak foltos nem lesz, szükségtelen kimosni, sokszor a szellőztetés szagtalanítja, felfrissíti. Ha mégis ki szeretnénk vagy ki kell mosni, kézzel, kézmeleg , enyhén szappanos vízzel tegyük. A mosószer, ha a kezünket nem bántja, akkor a gyapjút sem.

A nemezt áztassuk, hagyjuk a vízben. Minél kevesebbet mozgatjuk, dörzsöljük, annál kevésbé áll fenn a filcesedés veszélye. 30-60 perc elteltével tenyerünkkel nyomkodjuk át (de ne gyúrjuk, dörzsöljük), majd öntsük le róla a vizet. Kíméletesen nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd törölközőre fektetve hagyjuk megszáradni.

Amennyiben táska, sapka vagy hasonló formára készült tárgyról van szó, igazítsuk formára, például tömjük ki törölközővel.

A moly a gyapjúneműk hírhedt ellensége. Leghatásosabb ellenszere, ha viseljük a táskát, sálat, sapkát. Persze ez nem azt jelenti, hogy nyáron is gyapjúsapkában kell járnunk-kelnünk. Szezonon kívül érdemes havonta megforgatnunk a szekrényben lapuló ruhaneműket. Lezárt tasakban is őrizhetjük, ám a tasak legyen tökéletesen záródó.